modalitats

Estil Clàssic

La tècnica clàssica de l’esquí de fons és la més tradicional doncs és la que prové directament de les formes primitives de desplaçar-se per la neu.

És la més senzilla d’aprendre doncs els gestos bàsics procedeixen del moviment de caminar al que cal afegir un lliscament i una força de braços a traves dels bastons. Les màquines que preparen les pistes marquen una traça a la neu i els esquís s’encarrilen dins la traça i així no s’entrecreuen i es manté l’equilibri amb més facilitat.

Els esquís utilitzats per la pràctica del clàssic tenen un sistema de retenció que pot ser escates, microescates o ceres per evitar recular enrera a les pujades.

Pas altern:
és el pas bàsic i consisteix en el canvi de pes d’un esquí a l’altre. Les extremitats inferiors i superiors treballen de manera coordinada. Cal tenir sempre en compte la flexió natural del genoll per aconseguir el desplaçament lliscat. Es realitza en pla i pla pujada.

Pas simultani:
es realitza impulsant sobre els dos bastons que es claven davant del nostre cos i amb l’ajuda del tronc ens impulsem de manera enèrgica. Es realitza preferentment en pla i pla baixada.

Pas stawug:
requereix una bona coordinació ja que barreja el pas alternatiu i el simultani. Consisteix en treballar amb la força simultània de braços però amb l’impuls d’una cama i lliscament endavant de l’esquí contrari. Es realitza en pla o pla amb lleugera pujada.

Estil Patinador

Consisteix en l’impuls divergent dels esquís que s’efectua des del cantell interior de l’esquí. La successió d’impulsos a dreta i esquerra permet l’avanç del esquiador sense necessitat de cap sistema de retenció. Es practica sobre una pista ampla i amb neu compactada. S’aconsegueix més velocitat que en el clàssic però és més exigent amb la forma física.

Un avantatge de l’estil patinador sobre el clàssic és que no necessita sistema de retenció per la qual cosa no hem d’aplicar ceres.

Alternatiu (asimètric):
Partim de la posició de tisora i realitzem impulsos alternats dels braços i les cames fent llisca l’esqui diagonalment.

Asimetric (2-1):
Partin de la posició de tisora realitzarem impulsos contemporanis cada dos lliscades.

Doble impuls (1-1):
Patinar amb impuls simultani de braços a cada patinada.